Duyurular

İMAN SAHİBİ OLMAK

Birkaç gün önce  gazetem Karadenizde Son Nokta’da önemli bir haber okudum. Haberin konusu intihar olaylarıyla ilgiliydi. Habere göre TUİK’TEN alınan 2013 verilere göre sadece 2013’te 3200 civarında insanımız intihar ederek hayatına son vermiş durumdadır!

Çok üzgünüm ama ülkemde de yabancı ülkelerde olduğu gibi intihar vakaları çok yüksek! Yabancı ülkelerde intihar olaylarına baktığımız zaman intihar olaylarının çok yüksek olduğunu görmekteyiz. İntihar olaylarında Avrupa başı çekmektedir.

Burada şunu da kaydetmek zorundayız. İntiharın pek çok sebepleri vardır. Bu sebeplerin başında genellikle maddi sıkıntılar ve bunun yanında daha başkaca mesela gönül işleri gibi sebeplerin de olduğunu intihar olaylarından sonra ortaya çıkan şeylerden mesela mektup , telefon gibi öğrenmekteyiz.

Bir insan ne adına intihar eder?!

Nasıl olurda kendisinin olmadığı bir şeye son verir?!

İntihar edipte ölmeyen insanlarla yapılan sohbetlerde şunu öğrenmekteyiz bu insanlar ne oluyorsa bir anda karar veriyorlar ve bunu hayata geçiriyorlar. O anda gözlerine herhangi bir şey gelmiyor. Karar verdikten sonra bunu hayata geçiriyorlar. Ve intihar ediyorlar.  İşte burada iman mevzuu ortaya çıkmaktadır. Anlaşılan o ki intihar edenlerin genellikle imanlarının zayıf olduğunu görmekteyiz. Çünkü iman eden olsaydılar bu kişiler canı veren ALLAH Teala  olduğunu hatırlayacaklar ve bu canı ALLAH Teala veriyorsa ancak ve kesinlikle ALLAH almalıdır diyeceklerdi ve intihardan vazgeçeceklerdi. Bu olmadığına göre demek ki intihar edenlerin imanları zayıf diyebiliriz.

Yapılan bilimsel çalışmalarda şu ortaya çıkmaktadır ki iman noktasında problemleri olmayanlarla imanı problemleri olan insanlar arasında yapılmış bir bilimsel çalışmada imanı problemi olanların daha  fazla intihara meyilli olduğu gözlemlenmiştir. Bu da önemli bir ayrıntıdır.

Bir insan ne kadar maddi veya gönül sıkıntısı çeksin imanı noktada problemi yoksa asla intiharı düşünmeyecektir.

Güzel dinimiz İslam intihara mutlak haram noktasından bakar. Bu canı veren ALLAH’TIR alacak d a ALLAH’TIR! Bu bedenin sahibi ALLAH’TIR! Peygamberimiz müjdeleyici bir sözlerinde ;” Bir insan ne hal üzere intihar ederse o hal üzere diriltilecektir.” Bu mübarek söz intiharın kesin olarak haram olduğunu yani ALLAH tarafından kesinlikle yasaklanmış demektir. Bir insan aklı gitmeden intihar ederse ahrette kesinlikle Rabbimiz Teala Hazretlerini kızgın bulacaktır. Şimdi yazacağımı bizler bilemeyiz. Eğer insanın aklı giderek intihar ederse burada bir mesuliyet yoktur. Yani akıl baştan çıkarak intihar ediliyorsa işte o zaman bir sorumluluk yoktur. Bizlerde bunu bilemediğimizden intihar eden kişi hakkında cehennemlik diyoruz.

İslam fıkhına göre intihar edenler iki grupta yorumlayabiliriz. Eğer aklı gittikten sonra intihar ederse bu durumda kişi cennete gider aklı olmadığından yok eğer kişi aklı varken intihar ederse eğer kişi intiharın haramlığını kabul ediyorsa günahı kadar ALLAH Teala Hazretleri cehenneminde o kişiyi yakar ve daha sonra cennetine koyar. Yok eğer intiharın haramlığını kabul etmiyorsa o durumda kişi ebediyen cehenneme gidecektir! İntihar edenin cenaze namazını kılarız.

İş dönüp dolaşıp iman hakikatlerine inanıp inanmamaya gelmektedir. Dünya hayatında her işin başı manevi değerlere sahip olmaktan geçmektedir. Bir  kişi imanı noktada sorun içerisinde değilse o kişi ne kadar maddi sıkıntı çekse de bu dünya hayatının bir imtihan yeri olduğunu bilecek ve başına gelen her şeyin ALLAH Teala hazretleri olduğuna iman edecek ve sabırlı olacaktır!…

 

 

Nizamettin BEKAR/TRABZON

 

 

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates