Duyurular
NEREDE O ESKİ GÜNLER

NEREDE O ESKİ GÜNLER

        NEREDE O ESKİ GÜNLER

                      Pazar günleri mahallemde bir vakfın temsilciliğinde küçük çocuklara Kuran ve İlmihal dersleri vermekteyiz. Vakfın eğitim sorumlusu çocukluk arkadaşlarımdan bir Öğretmen arkadaş. Bugün derse geçmeden önce çocukluk hatıralarını aramızda hayırla yad ettik.  Genel kanaat bu günün çocukları çocukluklarını yaşayamamakta!

                       Bizler çocukluk yıllarımızda çocukluğumuzu doya,  doya yaşamıştık. Bir taraftan topaç, misket bir taraftan pul bir taraftan köşe kapmaca vb. gibi daha başka onlarca oyun oynamışızdır. Kızlarda kendi aralarında beş taş, çizik taş vb. gibi onlarca oyun oynadıklarını da bilirdik.

                    Evet, doğru bu günün çocukları çağın getirdiği bazı gelişimlerden etkilenerek bilgisayar ve cep telefonuyla akıl almaz seviyelerde oyun oynamakta ama bu çağın getirdiği cihazlarla oyun oynamak çocuklarımızın sosyalleşmesi adına herhangi bir fayda sağlamadığı bugün bilim insanları sesli olarak seslendirmektedirler. Çağın getirdiği cihazlarla oyun oynayan çocuklarda öncelikle sosyalleşmesinde büyük zararlar meydana getirdiği gibi bundan daha az önemde olmayan bu cihazların çocuklarımızın beyin fonksiyonlarında da çok aşırı zararlı olduğu ve beyinin normal büyümesinde en büyük engel olduğu ve ALLAH muhafaza kanser gibi ölümcül hastalıkların meydana gelebilmesinin ise daha kolay olduğu yine bilim insanları tarafından ifade edilmektedir.

                      Bugün gelinen noktada çocuklarımız telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazların başında çok vakit geçirmektedirler. Bu zaman dilimi de çocuklarımızın azaları üzerinde çok büyük zararları vardır. Ayrıca bu cihazların başında geçirdikleri vakitlerin zararları yanında bu cihazlarla oynarken kalacakları gizli zararları da burada özellikle vurgulamak isterim. Bizlerin internette herhangi bir kısıtlama olmadığından çocuklarımız bu aletlerle oynarken eğer internete de girerseler anne babaları daha büyük tehlikeler beklediğini de burada özellikle vurgulamak isterim. İnternet kontrollü olmadığından çocuklarımız maddi zararların yanında ALLAH muhafaza manevi zararlarla da baş başa kalmış durumdadır. İnternette akıl almaz durumlarda bir ahlaki bozulma ve yine ALLAH muhafaza çocuklarımızın elimizden çıkıp gitmesine sebebiyet verecek bozucu akımlarla da karşılaşabilmesi çok kolay işlerdendir. Çocuklarımız daha ömürlerinin baharında internette kötü karelerle karşılaştıklarında bu çok günahsız devrelerinde ahlaki bozulma yaşayacaklardır ve ALLAH muhafaza ilerleyen yıllarda olmaması gereken bir zaman diliminde bu karelerle karşılaştığından vaktinde olması gerekenden çok önce ergenliğe girecek ve yine ALLAH muhafaza hayatını karartacak tehlikelere adımlar atması ise kaçınılmaz olacaktır. Zararlı fikir akımları üzerinde ise hiç durmak istemem. ALLAH muhafaza böyle bir akımla internette tanışırsa çocuğumuz elimizden akıp gitmesi kaçınılmaz olacaktır.

                   Burada yeri gelmişken aileler evde eğer küçük çocuk varsa ne olur TTNET tarafından verilen “Aile Paketini” kullansınlar. Bu yolla çocuklarımız bir nebzecikte olsa internetin zararlarından çocuklarını muhafaza edebileceklerini düşünmekteyim.

                  Aile paketini bende evimde kullanmaktayım. Bu aile paketi sayesinde internetimiz bir düzen girmiş durumdadır. Zararlı sitelere ulaşım engellenmekte bu yönde de çocuklarım bizden habersiz internete girmiş olsalar bile ALLAH’IN izniyle aile paketi sayesinde zararlı sitelere çıkış izni verilmemektedir.

                  Çocuklarıma acizane kendimde çocukluğumun geçtiği sokak ve yerlerden geçerken çocuklarıma burada top oynardık burada topaç çevirirdik burada pul oynardık dediğimde daha sonra da oğlum  sen bu halde torunlarına ne anlatacaksınız?! Sen sokak kültürü almadığından her türlü oyunlardan mahrum kaldın ve çocukluğunuzu yaşayamadınız.Etrafımda ki çocukları biraz zorlamada olsa aşırıya kaçmadan sokağa oyun oynamaya teşvik etmekteyim. Tabi burada oyun alanlarının inşaat yapımından kaynaklanan yer sıkıntısını da özellikle vurgulamak isterim. Çocuklarımız oyun oyanayacak alan bulamadığınıda hatırlatmak isterim. Belediyeler çocuklarımıza oyun alanları işinide üstlenmesi lazım geldiğini önemle vurgulamak isterim.

                   Zararlı arakadaşlardan uzak kalarak sokak kültürü kazanan çocuk ilerleyen yıllarda kendisine güzelce bir eğitimde verilirse ALLAH’IN izniyle iyi bir Müslüman ve iyi bir vatanperver olmaması imkansızdır

                    Eğitim psikologları her daim hatırlatmakatadırlar ki çocuk eğitim ve oyunla büyür…

                                                                                                          Nizamettin BEKAR/TRABZON

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates