ABDEST ALMANIN TIBBİ FAYDALARI
ABDEST ALMANIN TIBBİ FAYDALARI
Derleyen Cemal Yıldız
Son yapılan bir araştırmaya göre, suyu ağızda mazmaza (gargara) yapmak, diş etleri hastalığı ve iltihaplanmaya karşı ağzı korur, dişlerin de çürümelerini önler. Ayrıca ağız ve yüz kaslarını güçlendirip nefes borularındaki iltihaplanmalara karşı korur. Burna su çekmeye ve onu yıkamaya gelince, bu da burnu var olan mikroplardan kurtarır. Hatta, güzel bir şekilde abdest almaya devam eden bir kimse, burun mikroplarından tamamen kurtulur. Bu durum; burnu hastalıklardan koruduğu gibi, mikropların burun vasıtasıyla nefes borularına geçmesini de engeller. Yüzü yıkmak ise; yüz derisine canlılık verir, onu güzelleştirir ve yüzü toz ve mikroplardan kurtarır. Yüce Allah şöyle buyurur: “Allah tövbe edenleri de temizlenenleri de sever”. (Bakara: 222).
Yapılan araştırmalar; yüzü güzelce yıkamanın, gözleri toz ve mikroplardan koruduğu ve onu çeşitli iltihaplanmalara karşı muhafaza ettiğini teyit etmektedir. Aynı şekilde elleri yıkamak da deri üzerindeki terleri yok edip elleri temizlediği gibi, deride bulunan hava deliklerini açarak derinin rahat bir şekilde hava alıp vermesini sağlar. Ayrıca; derinin meydana getirdiği bir takım yağ ve sıvıların, el ve yüz derileri üzerinde toplanmasını ortadan kaldırır. Bu durum ise; vücut sağlığını olumlu bir şekilde etkiler. Bu konuda Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “Güzel abdest almak imanın yarısıdır” (Hadisi Müslim rivayet etmiştir).
Doktorlar; ayakları oğuşturarak güzel yıkamak, ayak derisini şişkinliklerden ve ayakta oluşan bir takım hastalıklardan koruduğunu söylemişlerdir. Aynı şekilde; yüzü, elleri ve ayakları oğuşturarak yıkamak, damarlardaki kan dolaşımını hareketlendirmeye benzer. Bu durum ise, inanan bir insanın psikolojisini olumlu etkiler. Huzur ve sükunetinin artmasını sağlar. Bu sayede Müslüman kişi, bir çok olumsuz duygu ve tedirginlik verici şeylerden kurtulmuş olur. Allah resulü (s.a.v.) bu konuda ne güzel buyurmuştur: “Kim abdest aldığında abdestini güzel alırsa, işlemiş olduğu günahları, tırnaklarının altından çıkıncaya dek bütün vücudundan çıkar”. (Hadisi Müslim rivayet etmiştir).
Yorum gönder