RAMAZAN-I ŞERİF AYINA GİRERKEN
RAMAZAN-I ŞERİF AYINA GİRERKEN HEPİNİZİ YÜCE
RABBİM’İN SELAMIYLA SELAMLIYORUM
ESSELAMU ALEYKUM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATUH
Değerli kardeşlerim Ramazan ayı boyunca zaman zaman sizlerle bu ayımız ve bu aya ait ibadetlerimiz hakkında elimizden geldiği kadar hasbihal etmeye çalışacağız. Yüce Rabbim! Bizlere hakkıyla ifade etmeyi, hem sizlere ve hem de bizlere hüsnü istifade edebilmeyi nasip eylesin.
الحمد لله رب العالمين واصلاة والسلام علا سيدنا محمد وعلى اله واصحابه اجمعين.
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم* بسم الله ارحمن الرحيم*
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَۙ ( 183 )
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara; 183)
Aziz ve asil kardeşlerim! Yukarıda başlıkta da belirttiğimiz gibi 23.04.2020 gününü 24.04.2020 ‘ye bağlayan gece Ramazanı şerif’in ilk gecesi, 24.04.2020 cuma günüde Ramazan-ı şerifin birinci günüdür. Yüce Rabbim bir çok sıkıntılarla, içerisine girmekte olduğumuz bu mübarek Ramazanı şerif ayını; genelde bütün insanlığı ve özelde de milletimiz ve Alem-i İslamı oldukça etkileyen bulaşıcı Kovid 19 hastalığından ve diğer hastalıklardan, terörden,onları destekleyen zalimlerin şerrinden, ekonomik sıkıntılardan,faiz belasından, stokçulardan, ihtikarcılardan, çıplaklardan, zanilerden, hainlerden, gafillerden, ahlaki yozlaşmalardan, zulmetmekten, zulme maruz kalmaktan kurtuluşuna vesile eylesin.
Yukarıda sayfa başına kaydettiğimiz Ayeti kerimenin hükmüne göre Ramazan orucu; Yüce Rabbimizin geçmiş ümmetlerin mü’minlerine de farz olarak emrettiği kadim bir ibadettir.
Yine aynı surenin devamındaki ayetlerde Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır.
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذ۪ٓي اُنْزِلَ ف۪يهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُۜ وَمَنْ كَانَ مَر۪يضاً اَوْ عَلٰى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَۜ يُر۪يدُ اللّٰهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُر۪يدُ بِكُمُ الْعُسْرَۘ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara; 185)
Bu ibadeti yerine getirmesi gereken kimsede aranan şartlar şunlardır: Bu ayette Yüce Allah (cc) şu mesajları vermektedir:
1- Ramazan bir aydır.(29 veya 30 gündür gök yüzündeki ay’ın
hareketlerine göre hesap edilir.)
2- Oruç Ramazan ayında tutulacaktır
3- Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutacak.
4- Hasta olanlar oruç tutmayabilirler.
5- Sefere çıkan, yolcular seferilik müddetince oruç tutmayabilir.
6- Hasta olanlar iyileşince Ramazan dışında başka günlerde
oruçlarını kaza edebilecekler.
7- Sefere (yolculuğa) çıkanlarda seferden döndüklerinde yine
Ramazan dışında oruçlarını kaza edebilecekler.
8- Allah (cc) her konuda olduğu gibi kullarına oruç tutmakta da
kolaylık gösterir,zorluk göstermez.
9 – Oruç tutmak Ramazan ayı boyunca, bir ayda kaç gün varsa,
o kadar sayıda gün oruç tutulacaktır.
10- Kur’an Ramazan ayında indirilmeye başlamıştır.
11- Kur’an hak ile batılı birbirinden ayıran kitaptır.
12- Kur’anı kerim doğru yolun ta kendisidir.
13- Kur’anı kerim apaçık bir burhandır (delildir)
14- Allah’ı (cc) yüceltmek görevimizdir.
15- Allah’a (cc) şükretmek vazifemizdir…
Değerli kardeşlerim! Şimdilik Hayırlı geceler diliyor, Allah (cc) nasip ederse; bundan sonra Ramazan ve oruçla ilgili bu yazılarımızın devamını daha kısa olarak sunmaya devam edeceğiz.Yüce Rabbim’e emanet olunuz.
Yorum gönder