EN GÜZEL İLETİŞİM VERMEKTİR

Çok değerli kardeşlerim,

Hepinizi Allahın Selamı ile selamlıyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Vermek;

Selam vermek, sadaka vermek, zekât vermek, fitre vermek, fidye vermek bütün bunların hepsi ve diğerlerinin kaynağı islamdır.

Selam vermek;

Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah herşeyin hesabını tam olarak yapandır. (Nisa Suresi, 86)

Ebu Hüreyre (ra)’den rivayete göre, Resulllah (sav) şöyle buyurmuştur; “Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki; İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de iman etmiş olmazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir işi söyleyeyim mi? Selamı aranızda yayınız.” (Müslim, İman: Ebu Davut, Edeb:27)

Yukarda ki Ayet ve Hadisten de anlaşılacağı gibi selam vermenin mükâfatı vardır.

Selam verdiğiniz zaman karşınızda ki insanla bir iletişim başlıyor. Siz onu o da sizi tanıma ihtiyacı hâsıl oluyor.

Yine sadaka veya zekât ve islamın getirmiş olduğu diğer kuralları da saygılı bir şekilde yapmamız karşımızdaki kişi veya kişilerle iletişime geçmemizi sağlayacaktır.

Zekâtımızı zamanında ve yerli yerine vermemiz bize hem dünya da hem de ahrette çok şey kazandıracağı malumdur.

 

Tevbe / 60 Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm’a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihad edenlere, yolcuya mahsustur Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir

 

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) Hz. Muâz (radıyallâhu anh)’ı Yemen’e gönderdi. (Giderken) ona dedi ki:

“Sen EhI-i Kitap bir kavme gidiyorsun. Onları davet edeceğin iIk şey AIIah’a ibâdet olsun. AIIah’ı tanıdılar mı, kendilerine AIIah’ın zekâtı farz kılmış olduğunu, zenginlerinden alınıp fakirlerine dağıtılacağını onlara haber ver. Onlar buna da ittaat ederlerse kendilerinden zekatı aI. Zekat alırken halkın (nazarlarında) kıymetli olan mallarından sakın. Mazlumun bedduasını almaktan kork. Zira AIIah’la bu beddua arasında perde mevcut değildir.

Yine değerli kardeşlerim, bu ayet ve hadisden de zekatı vermenin ne kadar önemli olduğu, esas önemininde insanlar arasındaki İslami iletişimi kurmak böylesine bir bağ oluşturmak istendiği anlaşılmaktadır.

Hz. EbuBekie efendimizin de insanları islama alıştırmak için onlara maaş bağladığını, bir süre bu maaşı ödedikten sonra bu kişilerin islamiyeti kabul ettiklerini biliyoruz.

Aslında günümüzde de böyle oluşumlar yapılabilir.

Örneğin, durumu müsait olan bir iş adamı yanına namaz kılmayan birisini işe alır. Bu şahsa orda ki çalışanlar örnek olurlarsa o da namaza başlar. İnsanlar bire,  bir iletişimden çok etkilendiklerini biliyoruz. Çevre çok önemli. Dolayısı ile iletişime geçmenin en önemli yöntemi VERMEK olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

Tabii bu vermek her zaman maddi olmayabilir. Bazen sıcak bir çorba, bazen evde giymediğimiz pantolon veya kazak, bazen yolda giderken aracımıza alacağımız yolcu olabilir.

Değerli kardeşlerim verelim vermek iyidir. Hani ne demiş Atalarımız NE VERİRSEN ELİNLE O GELECEK SENİNLE

Kalın sağlıcakla, Allaha Emanet olun

Cemal Yıldız

Yorum gönder

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.